Geslaagde brandweeroefening in Loosdrecht

LOOSDRECHT – Een flinke brand en explosie in een botenwerkplaats bij Jachthaven Het Anker. Meerdere gewonden, waaronder twee brandweermannen. En achter de loods vond tegelijk een zwaar ongeval plaats met een auto waarbij twee mensen bekneld raakten. Dinsdagavond konden dertien manschappen van de brandweerpost Loosdrecht en buurpost Tienhoven/Westbroek aan de slag met dit uitdagende oefenscenario tijdens de wekelijkse oefenavond van Loosdrecht.

Het scenario was pittig. Op het terrein van Jachthaven Het Anker was in de werkplaats een brand ontstaan tijdens het lassen aan een boot. De brand was doorgeslagen in het verlaagde plafond van de werkplaats en de medewerker was gewond geraakt. Ook bleek een andere medewerker nog ingesloten op de zolder. Bij aankomst kreeg de ploeg uit Tienhoven/Westbroek te maken met nog een uitdaging: bij een explosie binnen raakten twee Loosdrechtse brandweermannen die al aan het blussen waren gewond.

Toen ook op het achterterrein van Het Anker nog een zwaar ongeval met een auto, boot en heftruck werd gemeld door de havenmeester, was de chaos compleet in het oefenscenario. Meteen werd er opgeschaald en werd ook een andere tankautospuit van Loosdrecht en een Officier van Dienst gealarmeerd. De Loosdrechtse manschappen kregen de taak om een persoon onder een boot te bevrijden en later nog een bijrijder van de auto, die door een heftruck was aangereden. Het oefenscenario vroeg veel van de manschappen: wel of niet opschalen, eerst blussen of de gewonde medewerker proberen te redden, hoe de persoon onder de boot vandaan halen…?

De manschappen en Officier van Dienst werden beoordeeld door hun (oud-)collega’s. Doelen waren onder andere om creatief om te gaan met beschikbaar materiaal bij de hulpverleningen, om prioriteiten te stellen en goed om te gaan met alle risico’s. Daarnaast was het voor de beide brandweerposten een mooie gelegenheid om samen te oefenen.

Ook een keer een oefening meemaken? Brandweer Loosdrecht zoekt nog vrijwilligers! Meld je aan via wervingloosdrecht@brandweergooivecht.nl

Tekst : Linda Blok