Geen onderzoek naar rijgedrag Fleur Balkestein

Er komt geen onderzoek naar het rijgedrag van Fleur Balkestein die in maart 2016 door een straatrace om het leven kwam. Het gerechtshof in Leeuwarden heeft het verzoek van de verdachten afgewezen, omdat het de noodzaak daarvan niet inziet.

In maart 2016 reden vader en zoon met hoge snelheid over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Vader Walter van W. had veel te veel gedronken. Hij botse met zijn Porsche met 167 kilometer per uur op de auto van Fleur Balkestein. Fleur raakte zwaargewond en overleed twee weken later in het ziekenhuis.

Vader en zoon werden in november veroordeeld. Walter van W kreeg vier jaar cel en 5 jaar rijontzegging. Zijn zoon Casper van W kreeg een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar. Schaamteloos gingen beide in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie ging eveneens in hoger beroep, omdat de rechtbank in het eerste oordeel het straatrace-element niet heeft laten meewegen. Hierdoor viel de straf te laag uit vond het Openbaar Ministerie.

Vader en zoon hadden inzage gevraagd in de resultaten van het bloedonderzoek bij het slachtoffer. Dit om vast te stellen of ze gedronken had. Volgens het hof is daar bij eerder onderzoek geen enkele aanwijzing voor gevonden.

Ook krijgen ze geen inzage in de belgegevens van Fleur. het tweetal hoopte daarin bewijzen te vinden dat ze op het moment van het ongeluk haar mobiele telefoon gebruikte. Ook daar is volgens het hof geen enkele aanwijzing voor. Ook andere verzoeken voor nieuw onderzoek werden afgewezen. Het hoger beroep loopt nog.