Celstraffen geëist voor drugshandel met bitcoins

EEMNES – Toen de politie op 14 november vorig jaar een woonboerderij aan de Wakkerendijk in Eemnes ging controleren, was de verwachting een hennepkwekerij aan te treffen. Het bleek echter dat er vanuit de boerderij drugs via darkweb werden verhandeld; de betaling gebeurde in bitcoins. Bij de doorzoeking vond de politie die dag drieduizend xtc-pillen, anderhalve kilo MDMA, amfetamine en cocaïne en ruim twee kilo wiet. Het onderzoeksteam nam niet alleen de drugs in beslag, maar ook een nieuwe Jaguar en een dure racemotor.

Woensdag stonden de twee bewoners van de boerderij voor de rechter. Het gaat om een 24-jarige man en zijn 26-jarige inmiddels ex-vriendin. In het onderzoek is gekeken naar bewijs op de locatie, telefoongegevens, camerabeelden en het financiële verkeer. Het beeld dat hieruit ontstaat is dat de handel plaatsvond onder de naam DutchKings via het darkweb. In de 23 weken dat het stel in de boerderij woonde, is er 50 kilo harddrugs verhandeld en ruim 2800 bestellingen verwerkt. Op de rekeningen van een stichting op naam van de verdachte werden grote bedragen gestort in bitcoins. Deze werden weer uitgekeerd in euro’s en die bedragen werden dan gelijk weer doorgeboekt naar een eigen rekening of die van de vriendin. In totaal had de verdachte 41 bankrekeningen, waarvan twintig lopende.

Ook werden er grote aankopen van gedaan. Een Landrover van 4500 werd contant betaald, de Jaguar kostte 72.500 euro, er werd een bedrag van 5.000 euro aanbetaald voor de aanschaf van een paardentrailer voor de paarden. De verdachte verklaarde in 2012 bitcoins te hebben aangekocht en nu de koerswinst hiervan te hebben verzilverd. Verder verdiende hij geld met de verkoop van VPN-accounts en USB-sticks met encryptie. Van dit alles is echter geen administratie overlegd. Er is geen legale bedrijfsvoering en er zijn nauwelijks legale inkomsten. Daarmee vond de officier niet alleen het voorhanden hebben van de drugs bewezen, maar ook het witwassen van grote sommen geld. De rol van de vriendin is beperkt, zo blijkt uit het onderzoek. Zij was niet verantwoordelijk voor de handel maar wist er wel van en heeft er ook ten volle en bewust van geprofiteerd.

In haar requisitoir wees de officier van justitie op het grootschalige, langdurige en illegale karakter van de handel. Ook benadrukte ze de nadelige maatschappelijke gevolgen zoals de schade voor de volksgezondheid en het milieu. Alles overwegende eiste de officier tegen de vrouw een celstraf van dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. Tegen de mannelijke verdachte eiste ze een gevangenisstraf van zeven jaar. Daarnaast moet de winst uit de criminele activiteiten worden afgepakt, en ook het geld dat hij in die periode als uitkering of studiefinanciering ontving. Daarvoor vroeg ze alle waardevolle spullen waarop beslag is gelegd verbeurd te verklaren. Dit betreft de bankrekeningen, het contante geld, de auto’s en de motor.