Porsche in beslag genomen en miljoen cash bij onderzoek naar crypto-gsm’s

HUIZEN – Het Team High Tech Crime van de politie is dinsdagmiddag gestart met doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden op elf locaties in Nederland. Dit gebeurt in het witwasonderzoek ’26Sassenheim’ onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). In totaal zijn er 4 personen aangehouden.

Hierbij staat het leveren van ‘crypto-gsm’s’ centraal: geprepareerde BlackBerry of Android smartphones waarmee alleen versleuteld kan worden gecommuniceerd.

Doorzoekingen
De doorzoekingen vinden plaats in de Noord-Hollandse gemeenten Amsterdam, Huizen, Koggenland en Zandvoort en in het Flevolandse Almere en Zeewolde. In Huizen aan de Nieuwe Bussummerweg werden enkele auto’s waaronder een Porsche in belslag genomen. Ook zijn er in Huizen twee personen aangehouden. Ook de FIOD en Functioneel Parket zijn bij de actie betrokken voor de inbeslagname van de boekhouding bij twee administratiekantoren. Bij de doorzoeking in Amsterdam werd een miljoen aan cash geld aangetroffen.

Witwassen
De politie en het Openbaar Ministerie treden hard op tegen mensen die criminelen/criminele organisaties (digitaal) ondersteunen of faciliteren. Zij worden vervolgd voor witwassen en hun criminele vermogen wordt afgepakt.