Brandweervrijwilligers eind juni definitief uitgeblust

HILVERSUM – Het is afgelopen voor de vrijwilligers van de brandweer Hilversum. Vanaf 30 juni zullen zij niet meer uitrukken met hun tankautospuit. Dinsdagavond werd dit aan de vrijwilligers medegedeeld. Eind maart gaf de brandweerorganisatie te kennen dat er geen noodzaak meer is voor een extra tankautospuit in Hilversum. Over 5 weken doen de vrijwilligers enkel nog ondersteunende taken en draaien ze zo nu en dan een dienst mee met de beroeps brandweerlieden.

Over 2016 had de 2e tankautospuit van Hilversum 101 uitrukken.

Enkele pogingen van de vrijwilligers om alsnog de tankautospuit aan te houden werden afgewezen. Op een kritische brief die de Vereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) stuurde aan het bestuur van de veiligheidsregio wilde de brandweerorganisatie niet reageren. Regionaal commandant John van de Zwan vond de brief zelfs onzin. De VBV stelt dat niet de rol van de vrijwilligers onder de loep genomen moet worden en herijkt, maar juist die van de korpsleiding en het bestuur. Inmiddels zijn de meeste vrijwilligers overstag. Tot nog toe heeft een enkeling zijn taak als vrijwilliger opgezegd.

Van korps naar post
De brandweer van Hilversum was in 1984 het allerlaatste korps in ons land dat veranderde van een plichtbrandweer naar een beroepsbrandweer. Dertig vrijwillige brandweerlieden maakten daar deel van uit, want een korps van alleen maar beroepsmensen was en is onbetaalbaar. Begin 2000 had de brandweer in Hilversum rond de 40 brandweervrijwilligers en diverse voertuigen. In de afgelopen jaren is dit aantal al drastisch gedaald i.v.m. bezuinigingen en reorganisaties.

De brandweer Hilversum midden jaren 80 (Foto : Willem Lafebre)

In het verleden zijn er genoeg grote incidenten (of meerdere kleine incidenten tegelijk) geweest in Hilversum, waarbij elke vrijwillige brandweerman/vrouw keihard nodig was!
Hilversum is de grootste gemeente in de regio met 88.008 inwoner. Daarnaast zijn er objecten aanwezig met een publieksfunctie waarbij het gebruik daarvan leiden tot bijzondere risico’s. Denk hierbij aan bioscopen, theaters, overdekte winkelcentra, sporthallen en musea. Daarnaast heeft Hilversum een aantal woon-zorgcentrums een ziekenhuis en het Media Park.

Komt de brandweer in de toekomst wel op tijd?
Bij de brandweerposten in de omliggende plaatsen van Hilversum is het nieuws over het verdwijnen van de vrijwilligers en tankautospuit nog niet bekend. Deze posten zullen in de toekomst de uitrukken van de wegvallende tweede tankautospuit van Hilversum moeten vervangen. Hoewel de brandweerorganisatie in diverse media ontkent dat de omliggende brandweerposten met regelmaat problemen hebben om de brandweerauto te bemannen, krijgen wij andere berichten. Het komt geregeld voor dat er geen bevelvoerder beschikbaar is, of niet genoeg manschappen om te kunnen uitrukken. Zo kwam het afgelopen maand al voor dat de beroepsbrandweer van Hilversum druk was met meldingen van de brandweer Loosdrecht en de vrijwilligers van Hilversum voor de dekking van onze 88.008 Hilversumse inwoners moest zorgen. Dit om een snelle aankomsttijd bij nog een melding te kunnen garanderen. Meer Beroeps
Er zijn plannen dat er in Loosdrecht een nieuwe ploeg beroepsbrandweer gestationeerd gaat worden om een snelle inzet voor de zuidkant van Hilversum te kunnen garanderen tijdens de werkzaamheden aan de HOV aan de Oosterengweg in Hilversum.

Deze beroepsbrandweer zou betaald worden door de provincie Noord-Holland. Dit gaf regionaal commandant John van de Zwan aan in een speech tijdens de opening van de nieuwe kazerne van de brandweer Loosdrecht. Inmiddels gaan er ook geruchten om een beroepsploeg in Bussum te stationeren.

Laten we maar hopen dat er zich in de toekomst geen situaties gaan voordoen in de regio met meerdere incidenten tegelijk. Dan gaan we de ondersteuning van de vrijwillige brandweermannen en vrouwen en hun tankautospuit nog goed missen in Hilversum.
Wie gaat er op dat moment onze veiligheid garanderen als de omliggende brandweerposten al ingezet zijn of niet genoeg manschappen hebben ?