Hilversumse brandweervrijwilligers uitgeblust ?

HILVERSUM –  Het is afgelopen voor de vrijwilligers van de brandweer Hilversum.
Als het aan de brandweerleiding ligt doen zij enkel nog ondersteunende taken en draaien ze zo nu en dan een dienst mee met de beroepsbrandweerlieden. De vrijwilligers voelen zich in hun hemd gezet door hun eigen brandweerorganisatie.

Mededeling
Voor de vrijwilligers verliep hun vaste oefenavond afgelopen dinsdag anders dan verwacht.
De vrijwilligers werden uitgenodigd voor een gesprek met Sectorcommandant Annemieke Bloemendaal en hen werd letterlijk medegedeeld dat de 2e tankautospuit van Hilversum weg moet. Volgens de brandweerorganisatie is er geen noodzaak meer voor een extra tankautospuit in Hilversum. Volgens Bloemendaal betreft het geen onderdeel van een bezuiniging of de veelbesproken onderbezetting. Een poging van de vrijwilligers voor een onderhandeling om alsnog de tankautospuit aan te houden werd afgewezen.

De 2e tankautospuit van de Brandweer Hilversum

Opties
De vrijwilligers kregen drie opties waarin zij mochten meedenken met de organisatie zonder 2e tankautospuit namelijk alleen ondersteuning bieden (bij grote calamiteiten), meedraaien op het snelle interventie voertuig (SIV) en meedraaien met de beroeps brandweer.(wat al jaren door vrijwilligers word gedaan in de huidige samenstelling) Een tweede optie was om niet meer repressief te zijn maar wel een rol als voorlichter te vervullen. De 3e optie was om in zijn geheel te stoppen als brandweerman/vrouw.

Tranen
De woede en onbegrip was dinsdag zo hoog dat volwassen mannen met tranen in hun ogen stonden. “Je hebt je jarenlang ingezet als brandweerman, hebt een opleiding gevolgd om burgers te redden in nood en deze roeping wordt je ineens afgenomen.” Alleen de ondersteuningswerkzaamheden staat haaks op hetgeen waar zij altijd voor hebben gevochten, namelijk het dag en nacht klaar staan voor de veiligheid van de burgers
De brandweerleiding waaronder de commandant van de regionale brandweer Gooi en Vechtstreek John van der Zwan schitterde dinsdagavond door afwezigheid bij deze ingrijpende mededeling. Onacceptabel dat ze er niet waren, daar ze altijd zeggen: Wij zijn open en transparant voor alle medewerkers.

Gerommel
Binnen de brandweer rommelt het al jaren. Sinds enige tijd spelen de gemeentegrenzen steeds minder een rol binnen de brandweer organisatie. De beroeps brandweer van Hilversum rukt o.a. uit naar Laren, Baarn en de Lage Vuursche. Hier achteraan komt tegenwoordig ook nog een brandweer busje (SIV) uit Bussum of Loosdrecht met twee beroepsmensen of vrijwilligers. Door deze verandering is de brandweer organisatie van mening dat de Hilversumse vrijwilligers niet meer nodig zijn met hun tankautospuit. Momenteel rukt eerst de beroepsbrandweer uit waarna de vrijwilligers zich naar de kazerne snellen en indien nodig uitrukken zoals deze week bij de grote brand bij Wijkcentrum “De Lelie”. Ook kan het voorkomen dat er nog een tweede brandmelding binnenkomt en de vrijwilligers naar deze melding gaan indien de beroeps brandweer bezet is.

Vrijwilligers van Hilversum blussen een autobrand terwijl de beroepsploeg is ingezet bij een brand in Laren.

Zorgen
De vrijwilligers maken zich ook zorgen om de veiligheid van de burgers. “Wat als de beroeps naar Baarn uitrukt en er brand uitbreekt in Hilversum?” Dan moet men maar wachten op de brandweer van omliggende korpsen. Vrijwilligers uit deze omliggende korpsen zien het ook niet echt zitten. “Als ik straks vaker en langer weg ben van mijn werk zegt mijn werkgever ik zoek wel iemand anders.”

Ook volksvertegenwoordiger Bianca Verweij van de SP reageert furieus. ”Dan keten ik me wel vast aan die wagen.’’ zij wacht nog altijd op het onderzoeksrapport over de kwaliteit en effectiviteit van de brandweer Gooi en Vechtstreek.
Verweij gaat over deze ernstige kwestie vragen stellen aan burgermeester broertjes.

Open en transparant
De regionale brandweerorganisatie reageerde aan diverse media vaag op het aangekondigde bericht. Het enige wat ze konden vertellen is dat er bij de regionale brandweer Gooi en Vechtstreek herijking nodig is. Ook vertellen zij dat alle wagens in dienst blijven. Echter zal het voertuig van de vrijwilligers van de brandweer Hilversum in een kazerne buiten Hilversum staan in dit vooralsnog vage plan.
Het nieuws brengen zoals het niet is en om de hete brei heen draaien vinden de vrijwilligers. Ze zijn klaar met de berichtgeving van de brandweer organisatie.
Een groot aantal heeft al te kennen gegeven op te stappen als de tankautospuit uiteindelijk toch verdwijnt. De brandweerlieden zijn strijdbaar en zullen vechten voor het behoud van hun tankautospuit. Ze blijven staan voor de burgers en zullen er zijn wanneer dat nodig is!