BUSSUM – Het was met voorbedachte rade dat de 18-jarige Bussumse vlogger Seif op 31 mei van dit jaar een ei kapot sloeg op het achterhoofd van een NS-conductrice. Hij plaatste een filmpje bij wijze van “prank” op Youtube. Vandaag stond hij voor de rechter.
De NS-conductrice vond het allesbehalve een grap. Op de bewuste dag was ze iets voor vijven op perron Bussum-Zuid bezig met de vertrekprocedure van de trein. Net toen zij als laatste wilde instappen voelde ze een harde vuistslag tegen haar achterhoofd. Aanvankelijk voelt ze pijn en duizeligheid, pas daarna merkt ze dat er iemand een ei tegen haar hoofd had kapotgeslagen. Kort daarna verscheen er een filmpje van het incident op Youtube.
Het was een prank, zei hij tegen de politierechter, een grap waar hij niet over had nagedacht en waar hij nu spijt van had. Het was niet tegen deze persoon gericht, hij deed maar wat met zijn vrienden die dag. Nadat hij het filmpje op Youtube had geplaatst, volgde een stevige reactie waaronder bedreigingen. Dat was reden voor hem om zich een paar dagen later bij de politie te melden.
De officier van justitie vond dat hij zich schuldig had gemaakt aan mishandeling van de conductrice met voorbedachten rade door het ei met kracht tegen haar hoofd te slaan. En door vervolgens het filmpje op youtube te plaatsen heeft hij zich schuldig gemaakt aan belediging. Hij geloofde dat het wel degelijk tegen de conductrice was gericht. Normaal gesproken wordt een geldboete geëist voor een mishandeling “maar dat is gezien de omstandigheden niet passend”. Hij eiste een werkstraf van 150 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk en toewijzing van de vordering van de conductrice van 615 euro.
“Treitervlogger”, zei de rechter, “is het woord van het jaar en daar lijkt dit wel op. Dit is een buitengewoon ongepaste grap. Dagelijks wordt NS-personeel geconfronteerd met grote bekken en fysiek geweld. Dat er een fikse reactie vanuit de maatschappij is geweest, daar ben ik alleen maar blij om. Dit moeten we met z’n allen niet willen.” De veroordeling moet dan ook een signaal zijn aan de samenleving, merkte hij op. Hij legde een werkstraf op van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. De advocaat had gevraagd om de vordering van het slachtoffer te matigen omdat de jongen scholier is en geen inkomsten heeft. “Scholieren hebben lange vakanties”, zei de rechter, “dan kun je werken en sparen om de vordering te betalen, want daar gaat geen cent van af.”