Nabestaanden Dascha Graafsma eisen dossier justitie

HILVERSUM – Nabestaanden van de overleden Dascha Graafsma eisen op verzoek van het particulier geformeerde onderzoeksteam (TDO) dat het Openbaar Ministerie het dossier in de zaak aan hen overhandigt. Het dossier bevat onder meer verklaringen van de personen die een rol hebben gespeeld in de laatste uren van Dascha en kan meer duidelijkheid geven over de toedracht.
Advocaat Sébas Diekstra heeft namens de nabestaanden een officieel verzoek hiertoe ingediend bij het OM.

De zestienjarige Dascha uit Hollandsche Rading kwam in het laatste weekend van november 2015 om het leven nadat zij werd aangereden door een trein. Ze werd toen al enkele uren vermist na een avondje stappen met vriendinnen in club Let’s Get Down in Hilversum. De politie heeft het onderzoek afgerond en het OM heeft het dossier gesloten.

Uit het onderzoek door de politie is onder meer gebleken dat Dascha de Hilversumse gelegenheid Lets get Down om 02.00 uur ’s nachts zonder jas heeft verlaten na onenigheid met vriendinnen. Toen ze niet terugkwam, werd ze als vermist opgegeven waarna familie, vrienden en politie gingen zoeken. Om 5.20 uur werd het meisje op het spoor bij station Hilversum Sportpark aangereden door een trein. Nog altijd is onduidelijk wat er zich exact heeft afgespeeld voor de aanrijding.

De ouders vinden dat de precieze toedracht van de dood van hun dochter onvoldoende is onderzocht. Eerder stelde het particulier geformeerde onderzoeksteam – dat door de ouders is ingeschakeld – al vast dat de politie de camerabeelden waar Dascha voor het laatst in leven was te zien, onjuist heeft geïnterpreteerd. Het geformeerde onderzoeksteam onder leiding van Joey Roelofs wil alle feiten boven tafel krijgen. Hiervoor is het zonder enige beperking beschikken over het onderzoek dossier essentieel.