Hoe vaak gebruikten agenten geweld in het Gooi

Het afgelopen jaar gebruikte de politie in Nederland 10.233 keer geweld. Dat was ongeveer even veel als in 2014 laat de NOS weten die hier onderzoek naar deed.20151002_152745 Fysiek geweld, het gebruik van wapenstok of pepperspray, inzet van een politiehond en het dreigen of schieten met het dienstwapen, al dan niet bij wijze van waarschuwing. Voor de politie is het gebruik van geweld altijd een uiterst middel; het wordt ingezet als andere middelen niet voldoen. In de regio Gooi en Vechtstreek werdt in 2015 105 keer  geweld gebruikt blijkt uit de cijfers. Er werd slechts een keer een waarschuwingsschot gelost. Wel is er 11 keer gericht met een dienstwapen. Een van deze acties kan iedereen zich wel herinneren de Journaalkaper bij de NOS die overmeestert werd door de Gooise politieagenten.© Fotomix.nl Agenten zijn verplicht om geweld te registreren. Aan de hand van deze rapportages wordt getoetst of zij het geweld correct hebben gebruikt.

Fysiek geweld : 58x
Politiehond : 20x
Pepperspray : 14x
Pistool richten : 11x
Waarschuwingsschot : 1x
Wapenstok : 1x
Gericht schieten : 0x

Bekijk op de kaart hoe vaak en wat voor politiegeweld er afgelopen jaar in uw gemeente was.