Veroordelingen voor hennepteelt en witwassen

HILVERSUM – De rechtbank Midden-Nederland heeft vijf verdachten veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met het telen van hennep. De hennepteelt vond plaats in zes kwekerijen in onder andere Hilversum en Veenendaal en liep door tot februari 2015. Daarnaast heeft de rechtbank nog drie andere verdachten veroordeeld die op enige manier betrokken waren bij de hennepteelt.

Onderzoek begon in Hilversum
Het onderzoek begon naar aanleiding van informatie uit een ander onderzoek. Een loods aan de Oude Amersfoortseweg in Hilversum werd toen in de gaten gehouden. De bezigheden die hier plaatsvonden werden de startinformatie voor het onderzoek, waarbij verschillende wietkwekerijen in Hilversum, Veenendaal, De Bilt, Alkmaar en Lede zijn opgerold. Op 3 februari 2015 heeft de politie een inval gedaan in de loods aan de in Oude Amersfoortseweg. Hier werd een hennepkwekerij aangetroffen met een kweekruimte met 1204 planten en in de kweekruimte 1176 planten. Het geld afkomstig van alle kwekerijen werd vervolgens witgewassen met onder andere een caravan, een Fairline boot, een waterscooter en enkele auto’s.

Criminele organisatie
De 46-jarige verdachte uit Utrecht die volgens de rechtbank een leidende rol had in de criminele organisatie en zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen en verboden wapenbezit, krijgt een celstraf van 42 maanden. De andere vier verdachten krijgen eveneens straffen opgelegd voor onder meer hun rol in de criminele organisatie. Deze straffen variëren van een taakstraf in combinatie met een deels voorwaardelijke celstraf tot een gevangenisstraf van 34 maanden.

Witwassen en valsheid in geschrift
Een 44-jarige vrouw uit Maarssen heeft zich volgens de rechtbank schuldig gemaakt aan witwassen en valsheid in geschrift, maar wordt vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met witwassen. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, en een taakstraf van 240 uur. De rechtbank constateert dat er veel media-aandacht is geweest voor deze zaak, maar houdt ook rekening met de ernst van de feiten en met het feit dat de verdachte een maatschappelijke en publieke functie bekleedde

Archieffoto
Archieffoto