Veroordeling in zaak illegaal pokertoernooi Bussum

BUSSUM – De voormalig eigenaar van café de Viersprong in Bussum en twee van zijn medewerkers zijn alsnog veroordeeld voor het medeplegen van de organisatie van pokertoernooien zonder vergunning in het café. Het gerechtshof Amsterdam heeft dat op 3 maart 2016 uitgesproken. Op 5 april 2007 deed de politie een inval bij het café drie mensen werden opgepakt bij een illegaal pokertoernooi aan de Huizerweg in Bussum.

Behendigheidsspel of kansspel?
Aan de orde was de vraag of poker een behendigheidsspel is of een kansspel. De rechtbank was van oordeel dat poker als een behendigheidsspel moet worden beschouwd en heeft de verdachten daarom vrijgesproken van overtredingen van de Wet op de kansspelen. Daartegen heeft het Openbaar Ministerie hoger beroep ingesteld.
Het hof is van oordeel dat het pokerspel zoals dat in dit café werd georganiseerd een kansspel is. Texas Hold ’em werd er gespeeld. Het verweer dat poker een behendigheidsspel is, heeft het hof verworpen. De wetgever is altijd uitgegaan van een ruim bereik van de Wet op de kansspelen: het gaat om een spel waarbij kans enige rol speelt in de aanwijzing van de winnaar. Aan de hand van de spelregels blijkt dat de winnaar van het toernooi wordt aangewezen door ook een element van toeval: het toekennen van de kaarten. Op deze onzekere factor hebben de deelnemers, hoe behendig ze ook zijn, geen overwegende invloed. Poker valt hier dus onder de Wet op de kansspelen.

Geheel voorwaardelijke geldboete
Het hof heeft de verdachten een geheel voorwaardelijke geldboete met een proeftijd van een jaar opgelegd. Bij de strafoplegging is rekening gehouden met het grote tijdsverloop in de zaken.

Politie doet inval bij illegaal pokertoernooi 6 april 2007
Politie doet inval bij illegaal pokertoernooi 6 april 2007

MW7W4989S