Inval door Marechaussee in Bussum

BUSSUM –  Een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee doet in samenwerking met de Nationale Politie onderzoek naar mensensmokkel. Dit onderzoek startte na de vondst van 24 vreemdelingen op een zeiljacht in de haven van IJmuiden vorig jaar augustus. Zij wilden illegaal naar Engeland reizen op een boot die daarvoor niet geschikt was. Het onderzoek leidde naast de aanhouding van twee mannen op 15 augustus, op 12 en 19 januari in Bussum tot de aanhouding van vijf personen. Ook werden meerdere panden doorzocht en zijn voertuigen, gegevensdragers en administratie in beslag genomen.

Aanleiding
Op 15 augustus 2015 stuitten marechaussees tijdens een grensbewakingscontrole in de haven van IJmuiden op meerdere vreemdelingen. 13 Vreemdelingen bleken van Vietnamese afkomst en niet in het bezit van geldige identiteitspapieren. De overige 11 vreemdelingen bleken Albanezen waarvan er 2 ongedocumenteerd waren. Allen zijn het vreemdelingentraject ingegaan. Twee Nederlandse mannen, die aan boord van de boot waren, zijn aangehouden op verdenking van poging tot mensensmokkel. Uit eerste onderzoek kwam naar voren dat de vreemdelingen illegaal naar Engeland wilden reizen en dat ze daar in de meeste gevallen flinke sommen geld voor betaalden. Ook verklaarden zij dat ze enige dagen in een ‘safe-house’ in Huizen hadden verbleven. Het vermoeden ontstond dat meer personen betrokken waren bij de mislukte smokkelreis naar Engeland.

Onderzoek
Met deze, in totaal zeven, aanhoudingen is het onderzoek nog niet afgerond. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) zetten rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Politie het onderzoek voort. Er wordt onder meer onderzocht in hoeverre sprake is van een criminele organisatie en welke rol de verschillende verdachten binnen deze organisatie vervulden.
Cruciaal is de vraag welk gevaar de vreemdelingen liepen als zij de oversteek wél hadden gemaakt. Uit een voorlopig rapport blijkt dat de technische staat van het zeiljacht, het vermogen van de motor én de vaarervaring bij de twee aangehouden verdachten onvoldoende waren. Verder is gebleken dat het jacht slechts geschikt was voor maximaal 8 personen.

De vijf in januari aangehouden verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten in voorlopige hechtenis. Ook hun zaak zal op 22 april voor de rechtbank worden gebracht.