Maximale straf voor dodelijke ongeval met vuilniswagen

HILVERSUM – Hoe kon het gebeuren dat op 23 december 2014 twee oudere mensen door een vuilniswagen werden aangereden op een stil weggetje in Hilversum waardoor ze kwamen te overlijden? En heeft de chauffeur van de vuilnisauto, een 53-jarige man uit Loosdrecht, schuld aan deze aanrijding? Vandaag boog de rechtbank in Lelystad zich over deze vragen. De officier van justitie vond dood door schuld bewezen en eiste de maximale werkstraf tegen de chauffeur.

Het ongeval vond plaats op Landgoed Zonnestraal in het Loosdrechtse Bos in Hilversum, op de toegangsweg naar gebouw 7. De twee slachtoffers, een 84-jarige man en zijn 79-jarige vrouw, maakten die middag een wandeling op het terrein van het verpleeghuis. Op de toegangsweg naar gebouw 7 reed een vuilnisauto achteruit. De man en zijn vrouw werden aangereden door de vuilnisauto en overleden ter plaatse.

Uit het onderzoek is gebleken dat de chauffeur de twee personen in zijn spiegels en achteruitrijcamera wel had kunnen zien, maar dat hij had verzuimd om goed in zijn rechterbuitenspiegel te kijken. Daar is een open veld en de chauffeur verwachtte niet dat daar mensen zouden lopen. Hij concentreerde zich op de linkerkant van de auto. De zon scheen fel en stond laag waardoor een deel van het beeldscherm overbelicht was maar dit was volgens de chauffeur niet van invloed op het zicht. De bijrijder stond op de bumper aan de voorkant van de auto en hield ook de linkerzijde van de vuilnisauto in de gaten. Bij het manoeuvreren stopte de chauffeur op enig moment de auto om hem weer goed recht op de weg te zetten om verder achteruit te rijden. Of de twee slachtoffers het alarmgeluid van de vuilnisauto tijdens het achteruitrijden al dan niet hebben gehoord, is niet duidelijk geworden. De man kon goed lopen maar was doof en dementerend. De vrouw was in goede conditie en bezocht haar man dagelijks om te wandelen. De chauffeur merkte de aanrijding pas op toen het ongeval was gebeurd.

Alles overwegende vindt de officier van justitie dat het de chauffeur van de vuilnisauto te verwijten is dat hij schuld heeft aan de aanrijding. “Hij is een ervaren chauffeur die de plek goed kende. Hij had zich ervan moeten vergewissen dat zich niemand op de weg bevond en had er niet op mogen vertrouwen dat het wel goed zou gaan.” Ze eiste de maximale werkstraf van 240 uur en omdat het rijbewijs al eerder voor zes weken was ingevorderd een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de periode van een jaar.