Politie ontmantelt wapendepot in Loosdrecht

LOOSDRECHT – Een speciaal team van de politie heeft woensdag in Loosdrecht een enorme wapenopslagplaats van de onderwereld ontdekt. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de krant bevat de in beslag genomen partij onder meer zeventien kalasjnikov-geweren, van het type waarmee de laatste twee jaar veel liquidaties in de hoofdstad zijn gepleegd. Onder de zeven arrestanten zitten mogelijk een of meerdere zogenoemde facilitators, personen die criminele groepen als de Mocro-maffia ondersteunen met wapens, auto’s en andere middelen om moorden te kunnen plegen.

De politie vond in Loosdrecht naast de kalasjnikov-geweren onder meer een geavanceerd Amerikaans wapen, een AR-15, zeven handvuurwapens, waaronder een Glock, handgranaten en ruim tienduizend patronen, waaronder pantserdoorborende munitie. Ook werd vijf kilo cocaïne aangetroffen. De politie onderzoekt of de vondst iets te maken heeft met de golf van liquidaties in de Amsterdamse onderwereld. “Dit spul heb je niet om een keer een overval op een tankstation te plegen”, aldus hoofdcommissaris Aalbersberg in de krant. Agenten kwamen het arsenaal dinsdag op het spoor nadat ze een auto hadden gestopt in Amsterdam Zuidoost. In de auto werden cocaïne en enkele handvuurwapens gevonden. Vervolgonderzoek leidde naar de wapenopslag in Loosdrecht.

AST

Tijdens de zoekactie in Loosdrecht werd de politie ondersteund door militairen. Het Ministerie van Defensie beschikt over zogenaamde Advanced Search Teams (AST). Deze teams kunnen moeilijke opdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld zoekacties in zeer kleine ruimtes, bij slechte lichtomstandigheden en in onveilige situaties. De specialisten gebruiken hiervoor geavanceerd gereedschap. Met een grondradar kan een AST tot enkele meters in de bodem te kijken, of ‘door’ muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.