6 Jaar voor moordaanslag

LELYSTAD – Een lid van de Orde der Transformanten uit Hoeven moet 6 jaar de gevangenis in, omdat hij een oud-lid van de orde neerstak in Laren. Dat heeft de rechtbank in Lelystad donderdag bepaald.

De 26-jarige S. reisde vrijdag 7 februari naar Laren om het 43-jarige slachtoffer dood te steken. S. had zich met een pruik vermomd en verscheen onaangekondigd met een bosje bloemen bij de woning aan de Lingenskamp. Hij had ook een tweede set kleren bij zich en een jachtmes onder zijn jas. Na een vechtpartij in de hal volgde een worsteling op straat. Met het vijftien centimeter grote mes werd het slachtoffer in nek, borst en buik geraakt. Getuigen verklaarden dat S. bleef steken in de richting van de Laarder, zelfs nadat buurtbewoners en een voorbijganger te hulp waren geschoten. Het slachtoffer raakte niet ernstig gewond.

Tegen de man, een student rechten zonder strafblad, werd door het OM tien jaar cel geëist. De rechtbank heeft een lagere straf opgelegd meest redengevend is de omstandigheid dat het letsel van het slachtoffer, gelukkig, beperkt is gebleven. Het slachtoffer had oppervlakkige wonden op het hoofd en een snee in zijn linkerhand en hals. De rechtbank heeft daarnaast laten meewegen dat de psychiater de man beschrijft als iemand die voor zijn persoonlijkheidsontwikkeling een iets jongere indruk maakt dan zijn kalenderleeftijd. De man lijkt idealen na te streven, die vermoedelijk niet allemaal stroken met de harde realiteit van alledag; hij daarin als enigszins naïef overkomt.