Koolmonoxidemelders verplicht

Koolmonoxidemelders moeten verplicht worden gesteld. Dat vinden de ouders van Danique Snel en Danique Spelbos. De vriendinnen overleden op 5 januari 2012 tijdens een logeerpartijtje door koolmonoxidevergiftiging. Ze waren toen slechts 12 en 11 jaar oud. De ouders van de omgekomen meisjes hebben nu een Facebookpagina opgezet om koolmonoxidemelders te verplichten, omdat dit via de politiek niet lukt. Ze hopen 50.000 likes te halen.

Op die fatale dag in januari waren Danique en Danique bij een vriendinnetje aan het logeren. Wat een leuk logeerpartijtje had moeten zijn liep uit in een fataal drama. De meisjes zaten met zijn drieën in bad toen ze zich niet lekker begonnen te voelen. Uiteindelijk werden ze bewusteloos gevonden. Het meisje waar ze logeerden lag op de grond, Danique en Danique in bad. Ze werden met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar voor Danique en Danique kwam de hulp te laat.

Uit een reconstructie is gebleken dat de afvoer van koolmonoxide vanuit de geiser via de normale weg naar buiten liep. Door de harde wind was de afvoer echter afgesloten. In verband met de druk die ontstond, is de koolmonoxide naar binnen geslagen. Het gas heeft een uitweg gevonden naar de badkamer waar de drie meisjes waren. De gasgeiser, die de badkamer van warm water voorziet, was kort voor het incident gecontroleerd. Uit de rapporten is niet duidelijk geworden of er een koolmonoxidemelder in het huis aanwezig was.

Slechts 25 euro

De politiek wil de melders niet verplicht stellen, omdat het niet te controleren is of mensen die verplichting naleven. Maar daar laten de ouders van de omgekomen meisjes het niet bij zitten. “Wij willen graag dat er nog enige zin gegeven wordt aan de dood van onze dochters door het redden van andere levens”, schrijven zij op de Facebookpagina. Zij hopen op deze manier aandacht te krijgen voor de sluipmoordenaar die koolmonoxide is. “Met een melder van slechts 25 euro kan een vreselijk drama voorkomen worden”, zo stellen ze.