Inval in penthouse Trompenberg

Hilversum – De vanmorgen aangehouden verdachten Danny K. en Dick V. zijn hoofdverdachte in het Andes-onderzoek waarin maandag ook Willem Holleeder is aangehouden. Het OM maakte maandagmiddag bekend dat er in totaal zeven mannen en drie vrouwen zijn aangehouden. Ze zouden sinds 2009 bezig zijn met witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in hard drugs.

Dick werd aangehouden in één van de twee sportscholen die in Beverwijk zijn onderzocht. In Hilversum heeft de politie een penthouse doorzocht, waar vanmorgen vroeg Danny K. (43) is aangehouden.Naast Danny K. is ook zijn zwangere vriendin Angela van H. daar aangehouden. Bij dat gebouw laadde de politie inventaris in een grote verhuiswagen. Niet alleen computers en administratie zijn meegenomen, maar ook kunstwerken en andere waardevolle spullen.

Dienstverlenend

De meeste andere verdachten zijn vermoedelijk dienstverlenend geweest aan de hoofdverdachten, aldus het OM. Ze komen uit Heemskerk, Amsterdam, Eindhoven, Ouderkerk aan den Amstel, Haarlem en Axel. Een verdachte is aangehouden vanwege de vondst van enkele vuurwapens. Hun woningen, twee sportscholen in Beverwijk, een aantal andere bedrijfspanden en enkele safeloketten bij banken zijn vandaag door meer dan 450 rechercheurs doorzocht, onder leiding van vijf rechters-commissarissen en 13 officieren van justitie. De politie is bijgestaan door advanced search teams van Defensie. De militairen zochten met speciale apparatuur naar verborgen plaatsen. Ook zijn geld- en explosievenhonden ingezet. Het gaat in totaal om meer dan 40 doorzoekingen.
Archieffoto Willem Holleeder in Laren

100 dure horloges

Daarbij is beslag gelegd op drie vuurwapens, ongeveer 100 dure horloges, (gepantserde) auto’s en enkele tonnen aan contant geld. Daarnaast is beslag gelegd op computers, telefoons en een grote hoeveelheid administratie, waarvan een deel op verborgen plaatsen lag. In het penthouse in Hilversum is ook beslag gelegd op de luxe inboedel.

Tegelijkertijd vonden acht doorzoekingen plaats in woningen en kantoren in Amersfoort, Rijnsburg en Breda en in de Amsterdamse diamantbeurs. Dit onderzoek draait om twee ondernemers uit Rijnsburg en Amersfoort, die vermoedelijk met hun exclusieve horlogehandel betrokken zijn bij het witwassen van crimineel geld.

Beperkingen

Het onderzoek onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is eind 2009 gestart. De 43-jarige hoofdverdachte maakte vermoedelijk gebruik van anderen om betalingen via de bank te doen voor huishuur, de inrichting van woningen, dure vakanties en luxe artikelen. Vermoedelijk hebben andere verdachten zich mede schuldig gemaakt aan het georganiseerd witwassen van crimineel geld.

De verdachten zitten in alle beperkingen. Dat betekent dat ze buiten hun advocaat met niemand mogen spreken.