Rust wedergekeerd in Kleine Driftbuurt

HILVERSUM – Specialisten van het Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben vanmiddag in een woning aan de Bakkerstraat explosief materiaal veiliggesteld. Direct na het sein ‘veilig’ werd gestart met het terugbrengen van de geëvacueerde bewoners.

Man aangehouden in Houten
Dinsdagavond werd een 24-jarige man uit Hilversum aangehouden door een arrestatieteam. De man, die wordt verdacht van overtreding van de Wet Wapens en Munitie, is in verzekering gesteld. Direct na zijn arrestatie werd een onderzoek in de woning ingesteld, waar materiaal werd aangetroffen wat explosief bleek te zijn. In overleg met de specialisten van het EOD werd, omdat de situatie stabiel was, besloten om de woning af te sluiten, te bewaken en geen ontruiming in de nachtelijke uren uit te voeren.
Ontruiming van 18 woningen

Woensdagochtend troffen de EOD-ers in de woning het bewuste materiaal aan. Een straal van circa 50 meter werd afgezet en 18 woningen aan de Bakkerstraat en de Edisonstraat ontruimd. Dit leidde tot een uitgebreide afzetting.

Inzet Mobiele Eenheid
Leden van de Mobiele Eenheid assisteerden bij de ontruiming en het in veiligheid brengen van bewoners. Nadat de woningen leeg waren werd het gebied door de ME-ers bewaakt en beveiligd.

Bewoners weer terug naar huis
Na uitgebreid onderzoek is het aangetroffen materiaal uit de woning gehaald. Door Forensische Onderzoekers zijn sporen en monsters van het materiaal genomen voor nader onderzoek. Direct nadat het explosieve materiaal uit de woning was verwijderd, konden de eerste bewoners terug naar hun huis.

Geen details gedurende lopend onderzoek
Onderzoekers van de dienst Forensische Opsporing hebben inmiddels het onderzoek overgenomen en zijn begonnen met het strafrechtelijke sporenonderzoek. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, is het niet mogelijk om details vrij te geven van het explosieve materiaal.

Tot ontploffing brengen materiaal
Het aangetroffen materiaal is door de EOD rond 17.40 uur op een locatie in de gemeente Hilversum tot ontploffing gebracht. De locatie betrof het bouwterrein achter de sporthal aan de Jan van der Heydenstraat (sporthal de Lieberg).

Bij  de incident waren diverse partijen betrokken oa : Brandweer GNV, politie MNL, gemeente Hilversum, gemeentelijke bevolkingszorg, RAV/GHOR, EOD en het Rode kruis.