20 jaar cel pokermoordzaak

HILVERSUM – Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep twintig jaar cel geëist in de pokermoordzaak.De 22-jarige verdachte Joshua B. wordt ervan verdacht in januari 2011 Jelle de Baat uit Hilversum te hebben vermoord. Ook had hij De Baat en zijn vriendin afgeperst.

De verdachte ontvoerde Jelle de Baat na een avondje pokeren in een huis in de Utrechtse Tuinwijk. Volgens het OM wist hij dat De Baat over een groot geldbedrag beschikte. Hij moest dat thuis in Hilversum ophalen, maar daar bleek dat er nauwelijks geld aanwezig was. De Baat werd op de terugweg naar Utrecht doodgeschoten en achtergelaten langs de A27 bij Hollandsche Rading.

Volgens het OM is alleen een zeer langdurige gevangenisstraf passend bij de ernst van de feiten. “Strafverzwarend is dat verdachte zich bij zijn daden heeft laten leiden door geldzucht. Naar eigen zeggen was geld de enige reden voor het plegen van de strafbare feiten. Ik hou er rekening mee dat er bij verdachte ook sprake was van haat richting het slachtoffer. Het dossier biedt daarvoor voldoende aanknopingspunten,” aldus de advocaat-generaal op de zitting. De verdachte weigerde mee te werken aan gedragsdeskundig onderzoek.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de verdachte eerder tot 20 jaar cel, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte stelde hoger beroep in. Uitspraak is (naar verwachting) op 12 april 2013.