Rick Halman krijgt zestien jaar

AMSTERDAM – De rechtbank heeft Amsterdammer Rick Halman veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar voor doodslag op een 24-jarige man, poging tot doodslag op de drie andere inzittenden van de auto en verboden wapenbezit.

Op 29 oktober 2011 heeft de schutter in de Amsterdamse Albert Cuypstraat eerst de 24-jarige man, die in een auto zat, van dichtbij meerdere keren beschoten en daarna zijn pistool leeggeschoten op de wegrijdende auto. Het slachtoffer is kort daarna aan zijn schotwonden overleden. Door te schieten heeft verdachte de aanmerkelijke kans voor lief genomen dat de overige drie inzittenden dodelijk werden geraakt. Bij een huiszoeking op één van de adressen waar verdachte verbleef, is een pistoolmitrailleur aangetroffen.

Onherstelbaar leed

De dader heeft volgens de rechtbank onherstelbaar leed voor de familie en vrienden van het slachtoffer veroorzaakt. De zeer ernstige misdrijven zijn op de openbare weg gepleegd voor de ogen van het uitgaanspubliek, terwijl de ogenschijnlijk futiele aanleiding een verkeersruzie is geweest.

Hoge straf

Uit het strafblad van verdachte blijkt dat hij al meerdere malen wegens geweldsdelicten tot langdurige vrijheidsstraffen is veroordeeld. Daarbij werd ook gebruik gemaakt van (vuur)wapens. Het heeft de verdachte echter niet weerhouden om zich opnieuw te bewapenen en te schieten. Omdat verdachte niet heeft willen meewerken aan een gedragskundig onderzoek, bestaat geen inzicht in zijn drijfveren en is een eventuele behandeling vanwege gewelddadig gedrag niet mogelijk. Mede uit het oogpunt van beveiliging van de maatschappij is een gevangenisstraf van 16 jaar dan ook geboden.

 

Zie eerdere berichtgeving op deze site : Rick Halman opgepakt in Hilversum