Landelijke actiedag aanpak georganiseerde hennepteelt; resultaten Midden Nederland

Huizen, 06-11-2012 • In Huizen werd ongeveer 5 kilo gedroogde hennep aangetroffen met een straat waarde van €15580.

Vandaag, dinsdag 6 november, hebben in het hele land acties plaatsgevonden tegen de georganiseerde hennepteelt. In de regio Midden Nederland werden twaalf woningen en twee bedrijfspanden gecontroleerd. In tien woningen en het bedrijfspand werd (gedroogde) hennep aangetroffen. Er werden twee personen aangehouden, in totaal werden in Flevoland 1074 planten in beslag genomen, in Gooi en Vechtstreek 4,75 gedroogde hennep en in Utrecht 1499 planten. Alle kwekerijen werden ontmanteld.

Flevoland

Op de Elzenstraat in Almere werd op een zolder van een woning zo’n 400 planten aangetroffen. In een bedrijfspand aan de Monitorweg in Almere werden in totaal 224 hennepplanten aangetroffen. Op de Kimwierde in Almere werd een gedroogde hennepoogst aangetroffen. In een woning aan de Blekerstraat bleken 450 hennepplanten aanwezig.

Gooi en Vechtstreek

In Huizen werd in een bedrijfspand aan de Kabelweg ongeveer 5 kilo gedroogde hennep aangetroffen met een straatwaarde van € 15580.

Utrecht

Op de Tigrisdreef in Utrecht werd geen hennep aangetroffen. Wel bleek er een man te verblijven die illegaal in Nederland is. Hij werd overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Op de Esdoornstraat in Utrecht werden in drie ruimtes in een woning hennepplanten aangetroffen met in totaal 284 planten. Op de Utrechtse Heuvelrug in Vleuten werd in een woning een werkende kwekerij aangetroffen met 183 planten.

In Zeist werd op de Oude Arnhemseweg in een woning in drie ruimtes 400 planten aangetroffen. Op de Noorderkroon in Bilthoven werden in een woning 389 planten aangetroffen. In beide woningen was te zien dat er een eerdere hennepoogst had plaatsgevonden.

Op de Oosterstraat in Baarn werd een 26-jarige man aangehouden. In zijn woning bleken 81 hennepplanten aanwezig en waren er vermoedelijk twee eerdere oogsten geweest. In Bunschoten-Spakenburg werd op de Da Costastraat geen hennep aangetroffen. Wel werd er illegaal stroom afgetapt.

In een woning aan de Ringweg Randebroek in Amersfoort werd een geoogste kwekerij aangetroffen. In totaal hadden er 69 hennepplanten gestaan. Op de Molenvlietbrink in Woerden werden in een woning 162 planten in beslag genomen. Er bleek een eerdere hennepoogst te zijn geweest. Een 26-jarige man uit Woerden werd aangehouden.

Gevaarzetting en samenwerking

In alle panden was sprake van diefstal van stroom. Dit zorgt voor een gevaarzetting omdat de stroom vaak onprofessioneel was aangelegd. Hierdoor ontstaat er gevaar voor brand of elektrocutie.

De actie heeft plaatsgevonden in samenwerking met het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en gemeenten. De resultaten van deze dag worden gedeeld met andere partners als uitkeringsinstanties, gemeenten en woningcorporaties. Deze partners kunnen maatregelen nemen tegen de henneptelers. (bijvoorbeeld het stopzetten van een uitkering, het uitzetten uit de woning of een naheffing vorderen).