Grote brand na explosie flatgebouw in Hilversum

HILVERSUM – Flatbewoners van de Erasmuslaan in de Hilversumse wijk Kerkelanden kregen vannacht om 02.52 uur de schrik van hun leven, toen zich op de vierde verdieping van het zes lagen tellende flatgebouw een enorme explosie en direct daarop een uitslaande brand voordeed. Persoonlijke ongevallen deden zich niet voor, omdat de bewoners van de bewuste flat – een moeder en drie jonge kinderen – niet thuis waren. Op last van de in ruime mate toegesnelde hulpdiensten moesten ongeveer vijftig bewoners van 25 omliggende flats hun woningen verlaten.Die stonden aanvankelijk in pyjama of inderhaast aangeschoten kleren buiten in de druilregen te wachten op duidelijkheid. Diverse bewoners hadden hun huisdieren weten mee te nemen, anderen niet. Ze werden een uur later opgevangen in de even verderop gelegen Augustinusschool, waar iedereen koffie en thee kreeg en wier gegeven werden geregistreerd. Wethouder Frans van Osch kwam tegen vijf uur een kijkje ter plekke nemen.
De consternatie was aanvankelijk groot, omdat iedereen de vlammen uit de flat zag slaan op de vierde etage, en niemand snapte wat er gebeurd was. De brandweer slaagde erin de belendende flats voor het vuur te sparen. Wel was te zien dat er bij buren rook- en (waarschijnlijk) waterschade is ontstaan. De flat waar de brand woedde is volgens de politie totaal verloren. Het onderzoek naar de oorzaak van de explosie en het vuur is nog in volle gang. Bekeken werd welke geëvacueerde omwonenden wanneer weer in hun flat zouden kunnen terugkeren.
Het verhaal ging vannacht wel onder de zeer geschrokken omwonenden dat iemand kort voor de klap, die de omliggende flats had doen trillen, een man hard had zien wegrennen.