EOD in actie voor croftybom bij BNN-pand Hilversum

HILVERSUM – De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft maandagmiddag op een terrein vlakbij het BNN-gebouw aan de Mussenstraat in Hilversum twee zogenoemde croftybommen “gecontroleerd tot ontploffing gebracht”. Dat heeft een woordvoerder van de politie maandag gezegd.

De politie heeft twee mannen uit Amsterdam van 22 en 24 jaar oud aangehouden. Zij zijn meegenomen naar het bureau voor verhoor. Volgens de woordvoerder “liepen er mensen op het terrein die er niet hoorden.” Toen ze poolshoogte ging nemen werden er twee voorwerpen gevonden met vermoedelijk explosieve inhoud.

“De mannen wilden de bommen tot ontploffing brengen. Het effect van de ontploffing wilden ze vervolgens filmen”, aldus de politie.

Het bleek te gaan om een actie van het digitale jongerenkanaal 101.tv, dat ook is gehuisvest in het BNN-pand en deels valt onder BNN-vlag. De gebeurtenissen hebben niets te maken met de vrijdag uitgezonden en omstreden donorshow.

Fladaboem

Op 101.tv wordt het programma Fladaboem uitgezonden, waarin programmamakers het internet afstruinen op zoek naar ‘recepten’ om bijzondere explosieven te maken. Maandag wilden ze een colafles met behulp van allerlei stoffen laten exploderen. Ze zouden dat doen op een afgelegen plaats, maar kozen tegen de afspraken in voor een plek in de buurt van het BNN-gebouw.

Not amused

Een milieuagent betrapte ze en schakelde uiteindelijk de EOD in. BNN-directeur Lucas Goes is op z’n zachtst gezegd ‘not amused’ door de actie. “We zijn bijzonder ongelukkig met de actie en de timing ervan. We zullen de eindredacteur erop aanspreken en de serie Fladaboem van het scherm halen. Ook volgen er maatregelen om te voorkomen dat zoiets weer kan gebeuren.”

Eindredacteur Paul van Keulen van 101.tv geeft Goes gelijk. “Meestal zijn onze grappen leuk, maar hier kan ik niet om lachen. Ik zal de makers erop aanspreken. Ik ga ze enorm op hun donder geven.”