Grote brand in verpleeghuis Hogewey in Weesp

WEESP – Verpleeghuis Hogewey in Weesp is zondagavond om tien voor half elf getroffen door een korte maar felle brand, die ontstond in de kelder. Niemand raakte gewond, maar uit voorzorg werd wel meteen het rampenplan in werking gesteld. De brandweer rukte met groot materieel uit en in het gemeentehuis werden voorbereidingen getroffen om een crisiscentrum in te richten. Vijftien bewoners van de eerste verdieping zijn kort na het uitbreken van de brand verhuisd naar een andere ruimte op dezelfde etage.

De brand in de kelder, waar onder meer een kleine supermarkt is gevestigd, ging gepaard met een intense rookontwikkeling. De gehele omgeving van het tehuis werd met lint afgezet, om het toegestroomde publiek op afstand te houden. Om kwart voor twaalf werd het sein brand meester gegeven. Dat de brand beperkt bleef tot een deel van de kelder komt mede doordat alles daar in compartimenten verdeeld is,  waardoor de deuren bij brand meteen alles afsluiten. Wel zorgde de brand in het begin voor een gigantische rookontwikkeling.

In Hogewey wonen honderd dementerende bewoners in leefgroepen, maar de meesten van hen hebben volgens directeur Jannette Spiering niets gemerkt van de brand en de opschudding eromheen. De meesten lagen al in bed, alleen in de groep van vijftien op de eerste verdieping moest een enkeling wakker gemaakt worden. Er was ook geen groot brandalarm te horen in het tehuis. De vijftien zijn volgens Spiering gezellig televisie gaan kijken.

De brand ontstond juist op een moment dat de avond- en de nachtploeg in het tehuis elkaar afwisselden. Uit voorzorg zijn meteen ook extra mensen opgeroepen, voor het geval een evacuatie noodzakelijk zou zijn. Volgens Spiering is er op geen enkel moment sprake geweest van paniek en heeft het personeel laten zien dat ze perfect zijn voorbereid op een brand als deze. ,,We hadden onlangs nog een oefening in samenwerking met de hulpdiensten, en dat blijkt dus zijn vruchten af te werpen. Er was goede harmonie en samenwerking, ik ben hartstikke trots op iedereen hier.”