Crimineel vermoord in Hilversum

HILVERSUM – Bij een voormalig pand van de GGD aan de Koninginneweg in Hilversum is zondagavond een lid van de in de omroepstad beruchte familie Van Dijk doodgeschoten. Het slachtoffer is de 39-jarige Joop (Jopie) van Dijk.

De dader van de schietpartij is nog voortvluchtig, maar justitie in Amsterdam liet gisteren weten al wel een verdachte op het oog te hebben. “Tot een aanhouding is het echter nog niet gekomen”, aldus de woordvoerder. Over een mogelijk motief werden gisteren geen mededelingen gedaan. Een afrekening in het criminele milieu, dan wel een uit de hand gelopen conflict rond een drugsdeal, behoren tot de mogelijkheden. Joop van Dijk werd naar verluidt onlangs uit de gevangenis ontslagen. Hij zou vervolgens meermalen zijn bedreigd.

In het voormalige GGD-pand in de kelderruimte huisden sinds het vertrek van de geneeskundige dienst junks en daklozen. Ze gebruikten het door hen gekraakte souterrain als verblijfplaats en gebruikersruimte.

Deze vrijplaats werd tot het incident van zondag door de gemeente en de politie gedoogd. Volgens een woordvoerder van de gemeente Hilversum was dat vooral op verzoek van de politie. “De redenering was dat er weinig kon misgaan en dat het beter was de junks er maar te laten zitten, omdat ze verdrijven helemaal verkeerd zou kunnen uitpakken”, aldus de zegsman. De gemeente ging akkoord, omdat er inmiddels met een projectontwikkelaar plannen worden gemaakt over de toekomst van de locatie. Gisteren was er in de hele buurt geen junk te zien en of ze in de toekomst mogen terugkeren is nog onduidelijk.