Grote brand bij restaurant Boeddha

HILVERSUM – Door een felle brand in het Chinees specialiteitenrestaurant Boeddha even buiten het centrum van Hilversum zijn donderdagavond drie mensen om het leven gekomen en zijn er achttien ernstig gewond geraakt. Van de gewonden zijn er negen naar brandwondencentra overgebracht. Hoeveel van hen in levensgevaar verkeren, was vannacht rond één uur niet bekend. De identiteit van de dodelijke slachtoffers is nog niet vastgesteld.

Op het moment dat de brand kort na acht uur ”s avonds uitbrak, bevonden zich zo”n honderd mensen in het restaurant aan de Soestdijkerstraatweg. Hoewel het restaurant niet als brandgevaarlijk bekend stond, stond het restaurant binnen een minuut in lichterlaaie. Het publiek vluchtte in paniek naar buiten en werd opgevangen door politie en brandweer, die binnen enkele minuten ter plaatse waren.

Volgens brandweer ”officier van dienst M. Siebelt heeft het zeker twintig minuten geduurd voordat de brandweer het restaurant binnen kon gaan. De rook en vooral de hitte waren aanvankelijk te groot. De slachtoffers die omkwamen werden om 23.00 uur geborgen. De doodsoorzaak zal uit sectie moeten blijken.

Bijna een uur na het uitbreken van de brand was het gehele pand doorzocht en kon het sein „brand meester” worden gegeven.

Oorzaak
Bij het afruimen van een tafeltje had een kelner een brandende kaars opgepakt en die even op de tafel ernaast geparkeerd, per ongeluk tegen een groot boeket droogbloemen aan, één van de vele decoratiestukken in de zaak. Na contact met de kaarsvlam vatte het hoge en gortdroge ornament direct vlam.

De kelner poogde het brandende boeket te doven door het met blote handen te grijpen en heen en weer te zwaaien, maar hij bereikte het tegendeel. Zijn kleren raakten in brand. Het vuur schoot omhoog tot aan het niet lang daarvoor aangebrachte, met zwart landbouwplastic bedekte PVC-plafond.De vlammen rolden volgens ooggetuigen binnen een paar tellen langs het plafond verder de zaak in.

Het ging als een sneltrein, zei een slachtoffer later. Uit de brandende kunststof vielen vurige druppels en die deden links en rechts andere decoraties ontvlammen. In een mum van tijd stond de hele zaak in lichterlaaie en werd het zicht door de rook nihil.

De kelner die de fout beging behoorde tot de zwaarst gewonden. In het restaurant probeerde iedereen in blinde paniek aan de vlammen te ontkomen, desnoods met geweld. Overlevenden vertelden later over de chaos. Ze hadden gasten over elkaar heen zien klimmen in hun drang om aan het vuur te ontsnappen.

Aansprakelijkheid
De gevolgen voor eigenaar Hee-Loy en zijn horeca-imperium zijn dramatisch. Hij raakt verwikkeld en jarenlange, gerechtelijke procedures waarin ook de gemeente Hilversum betrokken wordt. Het dispuut betreft de brandveiligheid van het plafond, de nalatigheid van de gemeente op de controle van de brandvoorschriften en het ontbreken van een vergunning voor een tussentijdse verbouwing. Ook de vermoedelijke fabrikant van de folie wordt in de zaak betrokken. Die kan zich verschonen omdat niet is aan te tonen dat de folie van hem afkomstig is.

De verzekering keert 2 miljoen gulden aan de slachtoffers uit maar die nemen er geen genoegen mee. De procedures slepen zich 13 jaar voort tot de Hoge Raad in 2001 de zaak terugverwijst naar ’t Hof in Amsterdam. In 2005 oordeelt het Hof dat de gemeente niet aansprakelijk is ondanks nalatigheid in haar toezicht. Gezien het tijdbestek van 18 jaar is cassatie niet meer mogelijk.

De jurisprudentie over het aansprakelijkheidsaspect bij de Boeddha brand heeft later nog gevolgen voor de brand in Enschede en de brand bij het Hemeltje in Volendam. De wet is intussen aangepast en de gemeenten zijn strenger geworden in het naleven en controleren van de brandvoorschriften.